Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda pomáha rozvíjať spoločenstvá Maďarov v cudzine

István Nagy, archívna snímka. Foto: TASR

Zlepšením hospodárskeho prostredia prispeje maďarská vláda k zachovaniu a posilneniu národnej identity, tvrdí István Nagy.

Budapešť 5. decembra (TASR) - Cieľom maďarskej vlády je pomôcť rastu konkurencieschopnosti spoločenstiev Maďarov žijúcich v okolitých krajinách, povedal to vo štvrtok v Budapešti na VIII. fóre zomknutia Karpatského oblúka šéf agrárneho rezortu István Nagy.

Podľa agentúry MTI minister zdôraznil, že popri podpore maďarských spoločenstiev chce v širšom meradle kabinet pôsobiť aj na posilnenie spolupráce celého regiónu strednej a východnej Európy.

Nagy dodal, že po úvodnej pomoci v prvom rade morálneho charakteru pristúpila maďarská vláda už aj k finančnej podpore maďarských podnikateľov, a to najmä v agrárnom sektore prostredníctvom rozvojových grantov. Zdôraznil, že je to výsledkom čoraz lepšieho výkonu maďarskej ekonomiky.

Maďarský rezort pôdohospodárstva podľa jeho slov spolupracuje s takmer 50 agrárnymi organizáciami, cez ktoré dokáže osloviť vyše 10.000 maďarských podnikateľov žijúcich v zahraničí.

Minister zdôraznil, že hospodárske úspechy Maďarov a úspechy celej Karpatskej kotliny vplývajú pozitívne aj na výsledky susedných krajín. "Na susedné krajiny hľadíme ako na strategických spojencov, v čom zohrávajú tam žijúce maďarské komunity úlohu najdôležitejších partnerov," povedal Nagy, podľa ktorého zlepšením hospodárskeho prostredia prispeje maďarská vláda k zachovaniu a posilneniu národnej identity, jazyka a kultúry zahraničných Maďarov, ale aj k posilneniu ich prosperity v ich rodnej vlasti.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)