Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Agrorezort zorganizoval konzultáciu k spoločnej agropolitike EÚ

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) prichádza na 43. rokovanie vlády SR v Bratislave 14. októbra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenská republika tak podľa hovorkyne stále nemá právnu istotu pri konkrétnom nastavovaní opatrení a intervencií.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zorganizovali verejnú konzultáciu k príprave Strategického plánu na roky 2023 - 2027 s kľúčovými aktérmi v pôdohospodárstve. Pre protipandemické opatrenia sa toto stretnutie uskutočnilo vo virtuálnom priestore. Informovala o tom hovorkyňa MPRV SR Anežka Šrojta Hrdá.

Spresnila, že takmer 40 účastníkov z rezortu pôdohospodárstva, životného prostredia, Štátnej ochrany prírody, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Vidieckej platformy, Potravinárskej komory Slovenska, Agrárnej komory, Združenia mladých farmárov, Národného lesníckeho centra, Združenia vlastníkov neštátnych lesov a iných združení, organizácií, zväzov a komôr diskutovalo o Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ (CAP).

Priblížila, že minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) informoval o aktuálnom stave prípravy legislatívy k prechodným opatreniam na roky 2021 až 2022 a tiež novej CAP, ktorá by mala platiť od 1. januára 2023. V oboch prípadoch stále pokračujú na bruselskej pôde trialógy, ktoré neumožňujú finálne nastavenie jednotlivých opatrení a intervencií.

Slovenská republika tak podľa hovorkyne stále nemá právnu istotu pri konkrétnom nastavovaní opatrení a intervencií. Aj napriek tomu sú rozpracované a aj boli prezentované zo strany štátneho tajomníka Andreja Gajdoša a generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb Petra Bognára prvé opatrenia týkajúce sa nastavenia ekoschém, enviroschém, ako aj základnej platby.

Zdôraznila, že účastníci verejnej konzultácie mali po odznení jednotlivých častí prezentácie aj v rámci diskusie mnohé otázky, na ktoré zástupcovia ministerstva odpovedali. "Zaujímalo ich napríklad, či budú mať možnosť pripomienkovať návrhy jednotlivých intervencií. Samozrejme, áno, návrhy intervencií im budú zaslané na pripomienkovanie po ich finalizácii, pretože našou filozofiou je pripraviť také opatrenia, ktoré budú čo najlepšie reflektovať potreby poľnohospodárov, lesníkov, ale i našej krajiny," povedal štátny tajomník Andrej Gajdoš.

"Tiež sa zaujímali, akým spôsobom budú tvorené menšie odborné pracovné skupiny. Tie budú vytvorené hneď, keď bude jasná finálna podoba Intervenčnej stratégie a jednotlivé intervencie sa budú potom rozpracúvať v týchto menších odborných skupinách. Pri téme Zelenej architektúry vyvstala otázka, či budú aktuálne všetky prezentované enviroschémy a ekoschémy. Účastníkom bolo vysvetlené, že bol odprezentovaný návrh týchto schém, z ktorých budú po diskusii vybrané najvhodnejšie podmienky pre SR," doplnil generálny riaditeľ Bognár.

Šrojta Hrdá dodala, že štvrtkovým stretnutím sa začal proces pravidelných technických diskusií tak, aby sa zohľadnili pripomienky a požiadavky všetkých aktérov v pôdohospodárskom rezorte.