Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

V najväčšom slovenskom skleníku začala paradajková sezóna

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zber prvej septembrovej úrody začal koncom minulého mesiaca, v pondelok 3. októbra farma spustila predaj z dvora. Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje od 500 do 600 ton rajčín.

Nitra 4. októbra (TASR) – Na Farme Babindol neďaleko Nitry sa začala paradajková sezóna. V najväčšom slovenskom skleníku so zimnou produkciou paradajok farma pestuje od roku 2014 na ploche 2,4 hektára od októbra do júla nasledujúceho roku cherry paradajky odrôd Tramezzino a McDreamy. Ich opeľovanie počas celej zimy zabezpečuje 20-tisícová populácia čmeliakov. So zberom prvej septembrovej úrody sa začalo koncom minulého mesiaca, v pondelok 3. októbra farma spustila predaj z dvora. Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje od 500 do 600 ton rajčín.

Paradajky sa v skleníku oberajú v plnej zrelosti, pretože celá produkcia smeruje na slovenský a český trh. "Pre porovnanie, paradajky zo severnej Afriky sa oberajú zhruba pri 70-percentnej zrelosti, španielske či holandské paradajky pri 80-percentnej zrelosti. Následne dozrievajú v kamióne, keďže ich na slovenský stôl čaká ešte päť- až sedemdňová cesta," skonštatovala konateľka Farmy Babindol Jana Gnojčáková zo spoločnosti Adanik, s.r.o., ktorá patrí do skupiny Bencont Group. "Na diaľnici dozretá paradajka síce môže nadobudnúť správnu farbu, no len dozrievanie na koreni zabezpečí plnú charakteristickú chuť a vôňu pre každú odrodu," povedala Gnojčáková. Podľa jej slov má práve zber vo vysokom štádiu zrelosti zásadný vplyv na chuť i vôňu paradajky.