Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovensko bude mať register potravín pre potravinový semafor

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Potraviny v registri majú podľa dôvodovej správy k návrhu zákona uľahčiť výber konečnému spotrebiteľovi a zjednodušiť pomoc štátu v podobe podpory a propagácie domácich a kvalitných surovín.

Bratislava 1. januára (TASR) – Na Slovensku sa zriadi nový register potravín pre potravinový semafor, ktorý vedie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Vyplýva to z novely zákona o potravinách účinnej od 1. januára.

Register potravín pre potravinový semafor bude informačným systémom, ktorý obsahuje informácie o potravine a prevádzkovateľovi. Registrácia bude dobrovoľná.

Potraviny v registri majú podľa dôvodovej správy k návrhu zákona uľahčiť výber konečnému spotrebiteľovi a zjednodušiť pomoc štátu v podobe podpory a propagácie domácich a kvalitných surovín, ktoré z dlhodobého hľadiska napomôžu k zníženiu počtu obyvateľstva trpiaceho zdravotnými problémami zapríčinenými nesprávnymi stravovacími návykmi.

Registrujúcim orgánom, správcom a prevádzkovateľom registra potravín má byť MPRV, ktoré zverejní tento register na svojom webovom sídle.