Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Premiér: PPA sa musí dostať do 21. storočia a digitalizovať

Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan a predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konfencie na tému: Nové opatrenia proti podvodom pri agrodotáciách, na letisku pri obci Trhovište v okrese Michalovce 17. júna 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol počas návštevy východného Slovenska v súvislosti s prípadmi neoprávneného čerpania agrodotácií v minulosti.

Trhovište 17. júna (TASR) – Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sa musí dostať do 21. storočia a zdigitalizovať svoje procesy. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol vo štvrtok počas návštevy východného Slovenska v súvislosti s prípadmi neoprávneného čerpania agrodotácií v minulosti.

Chceme vrátiť pôdu naozaj farmárom a aj dotácie smerovať tým, ktorí poctivo na tej pôde pracujú,“ uviedol. Kritizoval, že PPA fungovala za minulých vlád pri agrodotáciách v papierovej podobe, čo podľa neho umožňovalo rôzne manipulácie a zneužívanie.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konfencie na tému: Nové opatrenia proti podvodom pri agrodotáciách, na letisku pri obci Trhovište v okrese Michalovce 17. júna 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc

Spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelom Vlčanom (nominant OĽANO) vystúpil pred novinármi na vybetónovanej ploche bývalého dedinského letiska pri obci Trhovište v okrese Michalovce, na ktoré ako poľnohospodársku pôdu mala brať dotácie firma Agro Porúbka bývalej poslankyne za Smer-SD Ľubice R.

Nový minister pôdohospodárstva informoval, že k opatreniam v boji proti podvodom v rámci PPA patrí vyššia automatizácia procesov a digitalizácia procesu podávania žiadostí aj kontrolných mechanizmov. „Je veľmi dôležité, aby sme sa ubezpečili, že budeme vyplácať len také agrodotácie a len takým žiadateľom, ktorí sú na to oprávnení, či už na priame platby alebo na vyplácanie projektových podpôr z druhého piliera,“ povedal.

Uviedol, že PPA od svojho založenia v roku 2004 rozdelila viac ako 12 miliárd eur, z toho vlani takmer 800 miliónov eur. Po problematických prideľovaniach dotácií v súčasnosti PPA zavádza elektronické podávanie žiadostí. Od minulého roku sa do systému PPA zavádzajú protikorupčné opatrenia vrátane využívania IT nástroja Európskej komisie (EK) na prevenciu a detekciu podvodov.

Zdynamizujeme proces digitálnej kontroly požiadaviek na priame platby. Máme veľmi dobrý plán, ako v čo najkratšom čase zaviesť automatizovaný systém, kde budeme využívať najmodernejšie poznatky vedy a techniky pri monitorovaní plôch, kde automatizovaný systém s prvkami strojového učenia bude kontrolovať, či žiadosti sú vyplnené správne, či nedôjde k prekrytiu a či nejde o plochy, ktoré sú napríklad takouto vybetónovanou plochou,“ uviedol minister.
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan počas tlačovej konfencie na tému: Nové opatrenia proti podvodom pri agrodotáciách, na letisku pri obci Trhovište v okrese Michalovce 17. júna 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc

PPA má v súčasnosti podmienenú akreditáciu, termín na získanie trvalej je do 15. októbra. „Verím, že v krátkej dobe dobudujeme tím, ktorý nám pomôže ozdraviť nielen samotné ministerstvo, ale aj PPA ako kľúčovú finančnú inštitúciu rezortu. Tento rok nestihneme všetko, sústredíme sa na to, aby sme splnili požiadavky trvalej akreditácie,“ povedal Vlčan. Pri akreditácii je splnených 44 zo 77 požiadaviek, k nesplneným patrí práve aj digitalizácia.

V kauze poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka čelí Ľubica R. od decembra 2018 obvineniu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu. Firma mala poberať agrodotácie na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Od decembra 2019 je v konkurze. „Za dva roky boli zistené nezrovnalosti vo výške 190.000 a 60.000 eur, vymohlo sa len nejakých 15.000, čiže 235.000 je nenávratne preč,“ uviedol v súvislosti s kauzou Vlčan.