Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slovensko ročne produkuje 420.000 ton repky, polovicu z toho exportuje

Na snímke rozkvitnutá repka olejná. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Predseda Slovenského zväzu olejninárov Jozef Rebro pripomenul, že Slovenská republika v súčasnosti nemá spracovateľa, ktorý by repku spracovával na olej pre potravinársky priemysel.

Bratislava 23. mája (TASR) – Slovensko pestuje ročne repku olejnú na ploche asi 140.000 až 145.000 hektárov (ha). Pri hektárovej úrode, ktorá je v poslednom období stabilná na úrovni asi 3 tony na ha, je tak celková produkcia približne 420.000 ton. Uviedol to pre TASR predseda Slovenského zväzu olejninárov Jozef Rebro.

"Z uvedených 420.000 ton sa približne 210.000 ton spotrebuje na Slovensku, čiže polovica a tá druhá polovica sa vyváža do zahraničia, do okolitých štátov," priblížil Rebro.

Slovensko podľa jeho slov produkuje repku olejnú hlavne na účel spracovania na metylester repky olejnej (MERO, pozn. TASR). "Nie je to však jediný produkt z repky, tých produktov je viac. Sú to produkty pre potravinársky priemysel, pre krmovinársky priemysel, pre oleochémiu a podobne. Využitie repky je teda významnejšie, väčšie," spresnil.

Pripomenul, že Slovenská republika v súčasnosti nemá spracovateľa, ktorý by repku spracovával na olej pre potravinársky priemysel. Celková spotreba olejov pre potravinársky priemysel z repky sa musí pokrývať dovozom zo zahraničia. "Repkový olej sa dováža z okolitých štátov, mnohokrát je to teda tak, že repkové semeno ide zo SR von a z tej istej repky sa k nám dováža olej," podčiarkol.

Dodal, že repka je trhová plodina. "Je to plodina, ktorá je v každom okamihu predajná a expedovateľná. Farmár – pestovateľ dostáva ihneď po vypestovaní tejto plodiny peniaze. Sú to prvé peniaze, na ktoré farmár čaká. Aj z tohto pohľadu je to veľmi dôležitá plodina. Je to taktiež plodina výhodná z pohľadu ekonomiky pestovania – za repku sú pri súčasných cenách najvyššie tržby na jeden hektár," uzavrel Rebro.