Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Machalík: Slovenský gastrosektor potrebuje zníženie DPH ako soľ

Na archívnej snímke Vladimír Machalík. Foto: TASR/Martin Baumann

Z aktuálnej štúdie iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú pripravila v spolupráci s Finstatom, podľa Machalíka vyplýva, že gastrosektor poskytuje prácu viac ako 40.000 ľuďom vo všetkých regiónoch krajiny.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Bez rýchleho zásahu štátu znížením dane z pridanej hodnoty (DPH) sa gastroprevádzky nedokážu dostať z problémov, ktoré im spôsobila pandémia. Za iniciatívu #StáleMámeChuť o tom informoval Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva asladu.

Počas dvoch vĺn pandémie podľa neho prišli o výraznú časť svojich tržieb a mnohé si na splatenie nájmov, energií či platov pre zamestnancov museli požičať. Navyše Slovensko je krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ. Záchranu gastrosektora už nie je podľa jeho slov možné odkladať, platforma #StáleMámeChuť preto na podporu vyzýva aj verejnosť.

Z aktuálnej štúdie iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú pripravila v spolupráci s Finstatom, podľa Machalíka vyplýva, že gastrosektor poskytuje prácu viac ako 40.000 ľuďom vo všetkých regiónoch krajiny. Pandémia zasadila pritom sektoru silný úder. Lockdowny tržby gastroprevádzok v roku 2020 znížili až o tretinu. Kumulatívna strata v gastrosektore sa v 2020 až zdvojnásobila. Až 9 % prevádzok po druhej vlne pandémie nedokázalo znovu otvoriť svoje prevádzky.

Poznamenal, že Slovensko je dnes v rámci EÚ krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastrosektor po Dánsku (25 %) a Lotyšsku a Litve (21 %). Aj v rámci regiónu V4 má jednoznačne najvyššiu DPH pre gastro, keďže v susedných krajinách sa pohybuje na úrovni 5 až 10 %.

"Ak sa pozrieme na okolité krajiny, zníženie DPH nie je vôbec prehnaná alebo nereálna požiadavka. Napríklad v Českej republike je DPH v gastre na úrovni 10 %, v Poľsku 10 %, v Rakúsku a Maďarsku majú 5 %. Práve zníženie dane je najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako ochrániť gastrosektor na Slovensku, udržať v ňom zamestnancov a zároveň udržať kvalitu služieb," povedal Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie. Viaceré krajiny pritom gastrosektoru podľa neho pomohli počas pandémie práve dočasným znížením DPH.

Členovia platformy #StáleMámeChuť sa pre kritickú situáciu rozhodli obrátiť aj na verejnosť. Výzvou "Gastro potrebuje zníženie DPH ako soľ" chce sektor faktami a analýzami, ale aj podporou od verejnosti, umelcov či ľudí pracujúcich v gastre upozorniť na súčasný stav a žiadať štát o podporu. Výzvu môžu šíriť aj samotné prevádzky pomocou nálepky a plagátu, ktoré sú dostupné na stiahnutie na webe www.stalemamechut.sk.

"Štát sa nemôže tváriť, že desiatky tisíc ľudí pracujúcich v gastre nevidí. Nie nadarmo opakujeme, že gastro je jedno z odvetví najviac zasiahnutých pandémiou. Tržby v gastrosektore klesli v niektorých mesiacoch vlaňajška až o 80 %, mnohé prevádzky sa dostali na pokraj krachu, iné sa krachu nevyhli alebo museli zmeniť majiteľa. Toto nezažil žiadny iný sektor. Situácia v roku 2021 je naďalej veľmi vážna. Bez okamžitej pomoci znížením DPH zasadí tretia vlna pandémie smrteľný úder ďalším stovkám podnikateľov a zamestnancom v sektore," dodal Machalík.