Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Úrody obilia v Rusku by mali klesnúť oproti minulému roku o vyše 20 %

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ďalšie zníženie odhadu úrod obilnín v Rusku vyvolalo nové obavy, že Moskva obmedzí, prípadne úplne zastaví vývoz obilia na svetové trhy.

Moskva 27. augusta (TASR) - Ruský podpredseda vlády Arkadij Dvorkovič a minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov plánujú v piatok (31.8.) rokovať o tohtoročnom vývoji úrod, pričom trhy sa obávajú, že Rusko by mohlo neskôr pristúpiť k obmedzeniu vývozu.

Ruské ministerstvo poľnohospodárstva minulý týždeň oznámilo, že úrody obilnín odhaduje v tomto roku na úrovni 75 miliónov ton, čo je dolná hranica predchádzajúcej prognózy, v rámci ktorej ministerstvo počítalo so 75 až 80 miliónmi ton. Aj to však už bola zhoršená prognóza oproti pôvodným odhadom. Minulý rok krajina vyprodukovala 94 miliónov ton obilnín.

Ďalšie zníženie odhadu úrod obilnín v Rusku vyvolalo nové obavy, že Moskva obmedzí, prípadne úplne zastaví vývoz obilia na svetové trhy. Pri prudkom poklese úrod v USA v dôsledku dlhotrvajúceho sucha by to znamenalo ešte výraznejší rast cien obilnín.

V auguste 2010 Rusko na takmer rok zastavilo vývoz obilia po tom, ako rozsiahle sucho a požiare prudko znížili úrody len na 60 miliónov ton. Tento rok by síce celkové úrody mali byť o čosi lepšie, avšak v prípade pšenice Rusi očakávajú pokles úrod pod úroveň roka 2010. Vtedy zozbierali v krajine 41,5 milióna ton pšenice. Analytici z inštitútu SovEcon predpokladajú, že úrody pšenice dosiahnu tento rok len okolo 39 miliónov ton.

Podľa väčšiny ruských analytikov vláda v najbližších dňoch ešte žiadne kroky smerom k obmedzeniu exportu neurobí, bude iba sledovať situáciu. Ako dodali, spoliehať sa bude najmä na odhady ministerstva poľnohospodárstva, ktoré sú optimistickejšie než odhady niektorých analytikov. Napríklad analytici zo SovEcon predpokladajú, že úrody dosiahnu maximálne 72,5 milióna ton.

Trhy s obilím odhadujú, že aj keď Moskva k reštrikciám v najbližšom období nepristúpi, v neskorších mesiacoch roka by k obmedzeniam už prísť mohlo. Obávajú sa, že pri nižších úrodách krajina minie objem obilia určeného na vývoz namiesto do 1. januára už niekedy v novembri. Ruská vláda zatiaľ akýkoľvek zákaz vývozu odmieta.