Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V Dolnej Krupej sa začal 11. ročník Celoslovenských dní poľa

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) počas slávnostného otvorenia podujatia. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Minulý rok sme rozhodli od budúceho programového obdobia pustiť do agropotravinárskeho sektora navyše 288 miliónov eur, uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.

Dolná Krupá 7. júna (TASR) - Celoštátnu prehliadku poľných pokusov odrôd poľnohospodárskych plodín, ochrany a výživy rastlín, poľnohospodárskej techniky a hospodárskych zvierat otvoril v Dolnej Krupej na pozemkoch spoločnosti PD Krupá v okrese Trnava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

"Minulý rok sme rozhodli od budúceho programového obdobia pustiť do agropotravinárskeho sektora navyše 288 miliónov eur. To znamená, že zvýšime mieru spolufinancovania z 25,7 na skoro 37 %. Zároveň sme zvýšili financie vyplácané cez tzv. tretí pilier, čo je priama štátna pomoc," uviedol Vlčan.



Ako doplnil, zlepšenie v poľnohospodárstve nie je len otázka financií. "Ide aj o to, aby sa financie rozdeľovali spravodlivo. Sme na prahu transformácie celého poľnohospodárstva, a to nie len na Slovensku. Čelíme klimatickej zmene, prichádzajú nové technológie. Verím, že využijeme potenciál krajiny mierneho klimatického pásma, ktorá má tradíciu pestovania plodín," povedal minister.

"Zdražovanie cien potravín, energií i pohonných látok by nás malo prinútiť sa zamýšľať nad dôležitosťou potravinovej sebestačnosti, ktorá je na úrovni okolo 35 až 38 %. Urobíme všetko pre to, aby bola práca v poľnohospodárstve atraktívnejšia a zároveň dostatočne ocenená," uviedol počas otvorenia Celoslovenských dní poľa predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).