Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Očovej aj napriek aktuálnej situácii sadia jarný jačmeň a ovos

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Mlieko, ktorého denne vyprodukujú asi 16 500 litrov, odváža z družstva každý večer auto s chladiacou nádržou do mliekarne TAMI Kežmarok.

Očová 24. marca (TASR) – Pracovníci Poľnohospodárskeho družstva Očová sadia v týchto dňoch na poliach jarný jačmeň a ovos. O prípravu novej úrody, ako aj o približne 1500 kusov hovädzieho dobytka sa v jednom z najväčších družstiev v okrese Zvolen stará aj napriek súčasnej hrozbe šírenia sa nového koronavírusu asi 85 zamestnancov.

"Jačmeň a ovos sme vysadili zhruba na 130 hektároch. Treba nám ešte zasiať na približne 300 hektároch kŕmnu kukuricu a na 100 hektároch kukuricu na zrno," povedal TASR predseda družstva Ján Maľa.

Okrem toho sa v týchto dňoch očovskí družstevníci venujú aj prihnojovaniu polí a sejbe jarných miešaniek, ktoré budú slúžiť pre dobytok ako krmivo.

Čo sa týka ochrany pracovníkov pred možnou nákazou, vedenie družstva zabezpečilo všetkým ochranné rúška. "Ušili nám ich ženy priamo z obce," podotkol.

Pracovníci, ktorí pracujú na poliach, to majú v týchto dňoch o niečo lepšie. Ľudia zamestnaní v živočíšnej výrobe však musia viac dbať o svoje zdravie. Služby pri kŕmení a dojení asi 650 dojníc majú podľa predsedu družstva nastavené tak, aby sa ľudia v priamom kontakte nestretávali.

Mlieko, ktorého denne vyprodukujú asi 16 500 litrov, odváža z družstva každý večer auto s chladiacou nádržou do mliekarne TAMI Kežmarok.