Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Zákon o ekologickej agrovýrobe zavedie vstupné preverenie u žiadateľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa MPRV zákon súčasne upravuje povinnosti prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby či povinnosti inšpekčných organizácií.

Bratislava 1. januára (TASR) - Zákon o ekologickej poľnohospodárskej výrobe zavedie vstupné preverenie predpokladov u žiadateľa, ktorý chce začať vykonávať ekologickú poľnohospodársku výrobu, a to ešte pred jeho povinným zaregistrovaním v kontrolnom ústave. Vyplýva to z novely zákona z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR účinnej od 1. januára.

Podľa MPRV zákon súčasne upravuje povinnosti prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby, povinnosti inšpekčných organizácií, ako aj označovanie produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby logom EÚ a grafickým znakom ekologickej poľnohospodárskej výroby.

MPRV vypracovalo návrh zákona v spolupráci s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym v Bratislave na účely vykonania európskeho nariadenia z 30. mája 2018 o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby.