Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zrážkový deficit v SR postihuje už aj pestovateľov cukrovej repy

Na snímke cukrová repa z poľa na hromade počas zberu pri obci Diakovce v piatok 7. septembra 2018. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na Slovensku sa cukrovou repou osialo v tomto roku viac ako 22.300 hektárov (ha).

Bratislava 4. mája (TASR) - Zrážkový deficit v SR dosahuje dramatické rozmery, v pestovateľských oblastiach cukrovej repy za mesiace marec, apríl napršalo v priemere iba 10 milimetrov (mm) zrážok, pričom zrážkový normál je 40 mm mesačne. Uviedol to Peter Závodský, výkonný riaditeľ Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska.

Priblížil, že na Slovensku sa cukrovou repou osialo v tomto roku viac ako 22.300 hektárov (ha). "Vplyvom nedostatku dažďových zrážok je 10.000 ha povzchádzaných len na 75 %, 1000 ha je povzchádzaných len na 50 % a až 1000 ha nie je vôbec povzchádzaných," spresnil.

"Výrazne by nám v tejto situácii pomohli závlahy, avšak vzhľadom na dlhodobo kritický stav závlahových sústav na Slovensku máme pod závlahami len asi 15 % osiatych plôch cukrovou repou. Bohužiaľ, akákoľvek pozornosť sa v týchto mesiacoch sústreďuje len na problémy spojené s ochorením COVID-19. Na okraj záujmu sa dostáva extrémne zlá situácia poľnohospodárov postihnutých opakovanými celonočnými mrazmi, ktoré len v našej vertikále zničili takmer 300 ha porastov cukrovej repy, a v poslednom čase aj suchom bez výhľadu dažďových zrážok na nasledujúce týždne," dodal Závodský.