Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Agrofirmy by mali využiť úvery na kúpu pôdy aj regionálne produkty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Môžu ich čerpať na nákup pôdy, ale aj na rozbeh takej produkcie, o ktorú je v regióne medzi spotrebiteľmi záujem.

Bratislava 2. októbra (TASR)– Agropodnikatelia by mali využiť výhodné úvery s 20-ročnou dobou splácania, ktoré im môžu poskytnúť banky na Slovensku. Môžu ich čerpať na nákup pôdy, ale aj na rozbeh takej produkcie, o ktorú je v regióne medzi spotrebiteľmi záujem. Upozornili na to odborníci z agrosektora na tohtotýždňovom HNfóre Hospodárskych novín.

"Spotrebitelia sú naklonení nakupovaniu slovenských produktov. Agropodnikatelia by mali využiť tento trend, keď sa už aj na Slovensku ľudia viac zaujímajú o to, čo jedia a chcú spoznať aj celý proces výroby. Zamerať sa treba na regionálny produkt, o ktorý je v danej oblasti záujem," radí Rastislav Klembara zo spoločnosti Slovenské farmárske, družstvo.

V segmente regionálnej produkcie sa na európskom trhu podľa neho pohybuje okolo 30 % "uvedomelých zákazníkov" a tento trend bude pokračovať. Vyžaduje si to však aj ochotu ľudí priplatiť si za bezpečnú a kvalitnú potravinu. Agrosektoru radí, aby vsadili na regionálnu výrobu. "Zvoliť si treba postupné kroky a ciele, nespoliehať sa len na podporu štátu, aj keď tá by bola tiež vítaná," skonštatoval.

Pre banky, ktoré majú v súčasnosti prebytočnú likviditu, poľnohospodári v minulosti neboli atraktívny sektor na investovanie, skonštatoval Tomáš Kukučka zo spoločnosti ESIN. "Pokiaľ sa dnes poľnohospodár chce dostať k nejakým prostriedkom na projekt alebo prefinancovať dotácie, má záujem kúpiť si pôdu a hospodáriť na svojom, nemal by to byť problém. Banky majú v súčasnosti vlastné produkty. Na nákup pôdy poskytujú dokonca aj 20-ročné úvery s veľmi výhodnými sadzbami," priblížil.

Družstvá sa na rozdiel od minulosti stabilizovali, upozornil zase Daniel J. Kratky zo spoločnosti Kratky Global. "Predsedovia družstiev, ktorí v minulosti chceli stabilizovať vlastnícku pozíciu a nakúpiť členské podiely alebo družstevné podielnické listy, nemali šancu získať úver. Pre banky v tom čase boli nestabilným partnerom z hľadiska kontinuity personálneho obsadenia družstva, kedy sa často striedali. Nevedeli si svoju pozíciu obhájiť aj preto, že nemali silné vlastnícke postavenie. Banka nevníma svojho dlžníka len cez čísla a majetok, ale aj ako osobu, či jej môže dôverovať," zdôvodnil Kratky.