Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Agrorezort chce úpravu legislatívy kvôli poľnohospodárskej politike EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tak, aby došlo k štandardizácii kompetencií Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) rovnako ako v iných členských krajinách.

Bratislava 29. mája (TASR) - Úpravu legislatívy bude potrebné zvážiť predovšetkým v súvislosti so zmenami v európskej Spoločnej poľnohospodárskej politike. Tak, aby došlo k štandardizácii kompetencií Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) rovnako ako v iných členských krajinách. TASR o tom informoval agrorezort.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR aktuálne analyzuje legislatívne možnosti takejto zmeny, dodal odbor komunikácie a marketingu ministerstva.

Riaditeľ odboru vnútornej kontroly, supervízie a ochrany finančných záujmov EÚ z agentúry Ján Julény v pondelok (27. 5.) na tlačovej konferencii PPA k roku 2018 v súvislosti s dôvodmi podnetov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú povedal, že z nich vyplývajú dve témy. Jednou je, či mal žiadateľ v príslušnom roku nahlásenú poľnohospodársku plochu k dispozícii a druhou je riešenie sporu o právo užívania.

Nedoriešený spor o právo užívania sa prenáša na PPA tak, že žiadatelia si podajú žiadosť o poskytnutie priamych podpôr, uviedol riaditeľ Julény s tým, že podrobne vymenoval čo všetko posudzujú a skúmajú pri preverení podnetu. "Mali sme tu ostatný audit Európskej komisie. Ten hovorí o tom, že v prípade, ak vzniká rozpor medzi žiadateľmi aj po predbežných krížových kontrolách, sporní žiadatelia vo väčšine členských štátov na spornú plochu nedostanú vyplatenú podporu," konštatoval.

Potom je však podľa neho na mieste otázka novely legislatívy, aby platobná agentúra neriešila procesy, ktoré nie sú v jej kompetencii, ale sú v kompetencii iných orgánov štátnej správy.