Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Energie nie sú v kompetenciách agrorezortu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

MPRV SR pripravuje sadzby spotreby elektrickej energie a plynu na dobytčiu jednotku v rámci pilotného projektu na dojnice, ktorú plánuje rozšíriť o ďalšie druhy zvierat.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Energie nie sú v kompetenciách agrorezortu. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na výzvu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) o potrebe zabezpečenia energií.

"MPRV SR sa nemôže komplexne vyjadriť k požiadavkám SPPK, keďže príslušná legislatíva nie je v kompetenciách agrorezortu. K poslednej požiadavke uvádzame, že MPRV pripravuje adresnú a rýchlu pomoc sektorom poľnohospodárstva na riešenie problémov s cash flow v súvislosti s nárastom cien energií, hnojív a krmív prostredníctvom schémy štátnej pomoci na poskytovanie pomoci vo forme úľav na environmentálnych daniach (zelená nafta)," spresnil agrorezort.

Podľa vzoru tzv. zelenej nafty pripravuje MPRV SR sadzby spotreby elektrickej energie a plynu na dobytčiu jednotku v rámci pilotného projektu na dojnice, ktorú plánuje rozšíriť o ďalšie druhy zvierat, primárne o hydinu a ošípané.

"Na tento účel sú určené aj prostriedky z podporného balíka EÚ, z ktorého Slovensko získa 5,24 milióna eur. Členské štáty môžu sumu zvýšiť zo štátneho rozpočtu až o 200 %, čo v prípade Slovenska predstavuje navýšenie o 10,48 milióna eur," uviedlo agroministerstvo.

MPRV prostriedky využije na podporu najviac postihnutých sektorov. Ide najmä o tie sektory, ktorým nedokáže nárast cien produkcie dočasne pokryť zvýšenie cien vstupov. Na druhej strane, rast cien mnohým sektorom poľnohospodárstva a potravinárstva, napríklad producentom obilnín a olejnín, môže pomôcť a je preto potrebné riešiť aj solidaritu medzi sektormi poľnohospodárstva v rámci nastavenia poľnohospodárskej politiky.

Hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v pondelok uviedla, že SPPK žiada vládu SR, aby pri hľadaní riešení zmiernenia dosahov kritického vývoja na trhoch s elektrinou a zemným plynom neohrozila životaschopnosť a konkurencieschopnosť domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.