Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Agrorezort je aktívny pri riešení mimoriadnej situácie

Na archívnej snímke z 25. augusta 2021 pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) prichádza na rokovanie 27. schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Agrorezort naďalej monitoruje zásoby strategických tovarov v obchodných sieťach a ich distribučných skladoch.

Bratislava 28. februára (TASR) - Agrorezort je aktívny pri riešení mimoriadnej situácie. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR po pondelkovom rokovaní krízového štábu ministerstva pôdohospodárstva.

Na rokovaní sa opätovne zúčastnili zástupcovia Zväzu obchodu (ZO) SR, Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Agrárnej komory Slovenska (AKS) a Potravinárskej komory Slovenska (PKS) a konkrétnych obchodníkov.

Hlavným bodom programu rokovania bola aktuálna situácia so zásobovaním potravinami na území SR a súčinnosť pri realizovaní humanitárnej pomoci pre obyvateľov Ukrajiny, ktorí hľadajú útočisko na Slovensku v dôsledku ozbrojeného konfliktu vo svojej domovine.

Agrorezort naďalej monitoruje zásoby strategických tovarov v obchodných sieťach a ich distribučných skladoch v zmysle Memoranda o zabezpečení dostatočnej potravinovej zásoby v čase núdzového stavu, ktoré podpísali obchodníci s MPRV SR počas pandémie ochorenia COVID-19. Obchodníci na rokovaní opäť deklarovali, že stav zásob je dostatočný a zásobovanie v obchodoch plynulé na celom území Slovenska.

V súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie na území SR (platí od 26. februára) poskytne MPRV SR pri realizovaní humanitárnej pomoci skladové priestory pre potravinový a iný nevyhnutný tovar v rezortných prevádzkach (ŠVPS a LPM Ulič), ktoré sú situované v blízkosti hraníc s Ukrajinou.

MPRV dodalo, že bola zároveň aktualizovaná kapacita lôžok, ktoré agrorezort dokáže poskytnúť pre potreby ubytovania vojnových utečencov z územia Ukrajiny. Momentálne ide už o vyše 700 takýchto lôžok v organizáciách pod gesciou MPRV SR.

Agrorezort sa podľa pokynov ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) aktívne zúčastňuje aj na rokovaniach koordinačného štábu Ministerstva vnútra SR a je plne súčinný pri realizovaní pomoci a vyplývajúcich úloh na zvládnutie mimoriadnej situácie.