Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Kontroly múky z Ukrajiny preveria aj zásady Značky kvality

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR od minulého týždňa intenzívne kontroluje mlyny a pekárne s cieľom zistiť, či nedochádza k používaniu múky z Ukrajiny.

Bratislava 7. marca (TASR) – Cielené kontroly múky a obilia z Ukrajiny preveria aj dodržiavanie zásad Značky kvality. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR od minulého týždňa intenzívne kontroluje mlyny a pekárne s cieľom zistiť, či nedochádza k používaniu múky z Ukrajiny.

"Kontroly sa zameriavajú na použitie obilia a múky v celej obilninovej vertikále. Kontrolóri naviac preverujú aj dodržiavanie zásad Značky kvality pri výrobkoch, ktoré sú ňou označené. Zásady totiž hovoria, že výrobok musí byť vyrobený zo 75 % domácich surovín," uviedol ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Múka a obilie z Ukrajiny sú podľa neho síce zdravotne bezpečné, ale pri pestovaní obilia a výrobe múky neplatia rovnaké zásady ako v EÚ.

Koridory prevozu produktov z Ukrajiny cez EÚ mali podľa MPRV pôvodne fungovať iba na tranzit a pomoc Ukrajine v ťažkej vojnovej situácii. Aktuálne sa ukazuje, že tieto produkty nepokračujú do tretích krajín, ale čiastočne končia aj na slovenskom trhu.

Rezort pôdohospodárstva plne podporuje snahu pomáhať Ukrajine avšak za podmienok, ktoré nebudú destabilizovať domáce trhové prostredie a zároveň budú dodržané veterinárne a fytosanitárne podmienky.

"Vzhľadom na historicky najvyššiu dotáciu pre mlyny a pekárne, ktorú sme vyplatili v minulom roku, a vzhľadom na pripravené projektové podpory pre poľnohospodárov a potravinárov očakávam spoločenskú zodpovednosť podnikateľov voči vlastnej krajine," uzavrel dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).