Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Agrorezort musí podľa Bíreša s EÚ riešiť dovoz komodít z Ukrajiny

Na snímke nový minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš počas prvej tlačovej konferencie vlády odborníkov v Bratislave v pondelok 15. mája 2023. Foto: TASR Jakub Kotian

Bíreš s blížiacou sa žatvou vníma ako potrebné nájsť riešenie pre slovenských pestovateľov, ktorí majú v skladoch minuloročné obilie.

Bratislava 15. mája (TASR) - Jednou z prvých úloh v agrorezorte bude rýchle vyrovnanie sa s dovozom ukrajinských agrokomodít v diskusii s Európskou komisiou (EK). Uviedol to na tlačovej konferencii nový minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš. Riešiť chce tiež Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA) a Slovenský pozemkový fond (SPF).

"Priorít v rezorte je veľa, ale s čím sa musíme veľmi rýchlo vyrovnať, je otázka dovozu ukrajinských komodít spolu s Európskou komisiou tak, aby sme na jednej strane Ukrajine pomohli, ale na druhej strane aby potraviny dovážané na slovenský trh spĺňali všetky podmienky zdravotnej garancie," spresnil. To podľa neho nadväzuje na procesy organizácie úradných kontrol a zvýšenia kapacity laboratórií.

Bíreš s blížiacou sa žatvou vníma ako potrebné nájsť riešenie pre slovenských pestovateľov, ktorí majú v skladoch minuloročné obilie. Otázky, ktorým sa nový šéf rezortu bude venovať s veľkou pozornosťou, sú vysoké ceny potravín a potravinová inflácia.

"Veľmi chcem posunúť dopredu reštrukturalizáciu platobnej agentúry, ktorá musí napredovať ďalej. Musíme ukončiť audit tejto organizácie z pohľadu Európskej komisie, ale hlavne urýchliť procesy udeľovania vypísaných výziev," podčiarkol.

"Veľmi dôležitou otázkou je aj Slovenský pozemkový fond, ktorý v poslednom období zlyháva a robí veľké problémy najmä poľnohospodárom. Táto otázka je veľmi aktuálna," dodal Bíreš.