Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Agrorezort podporuje dodávky malých a stredných výrobcov do reťazcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

MPRV SR v roku 2017 začal projekt regionálnych pultov s názvom Chcem dodávať, do ktorého sa zapojilo viacero obchodných reťazcov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR dlhodobo podporuje, aby malí a strední producenti mohli dodávať potraviny do obchodných reťazcov. Pre TASR to uviedol v pondelok rezort v reakcii na vyjadrenia z tlačovej besedy občianskeho združenia Kvalita z našich regiónov, kde vystúpila aj predstaviteľka Vidieckej platformy.

MPRV SR v roku 2017 začal projekt regionálnych pultov s názvom Chcem dodávať, do ktorého sa zapojilo viacero obchodných reťazcov. "Naším cieľom je podpora malých a stredných výrobcov potravín. Regionálne pulty umožňujú malým a stredným producentom odbyt, možnosti na rozvoj aj zamestnanosť. Spotrebitelia majú širšiu ponuku kvalitných domácich výrobkov priamo zo svojho regiónu," uviedla ministerka pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja Gabriela Matečná (SNS).

Podstata projektu spočíva v tom, že lokálni výrobcovia môžu v prípade záujmu dodávať potraviny pravidelne priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca, a to do vzdialenosti 50 kilometrov od miesta ich výroby. Dodávatelia do regionálnych pultov majú zjednodušené dodacie podmienky, skrátené splatnosti faktúr. Do projektu sa zapojili desiatky až stovky výrobcov. "Výrobcovia, ktorí sa do projektu zapojili, dokázali, že vedia na pulte doslova prevalcovať konkurenciu zo zahraničia. Len treba nabrať odvahu, zapojiť sa do projektu a začať spolupracovať," uzavrela ministerka.

Bohumila Tauchmannová z občianskeho združenia a predstaviteľka Vidieckej platformy Anna Balková sa zhodli na tom, že menší slovenský producent nemá možnosť splniť podmienky obchodu, ktoré ten musí vyžadovať podľa legislatívy. Podľa nich by bolo treba zriadiť tzv. kútiky s lokálnymi potravinami.