Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agrosamosprávy sa chcú stretnúť s ministrom k príprave programu vlády

Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a predsedajúci RPPS SR Emil Macho. Foto: TASR - Pavel Neubauer

RPPS SR chce byť v každom prípade nápomocná a ústretová pri príprave a naplnení Programového vyhlásenia vlády na roky 2020 až 2024.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS) SR vyzýva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v osobe ministra Jána Mičovského a štátneho tajomníka Martina Fecka (obaja OĽaNO) na urýchlené stretnutie k príprave Programového vyhlásenia vlády (PVV) za oblasť agropotravinárstva. Uviedla to v mene RPPS Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

RPPS SR chce podľa Holéciovej byť v každom prípade nápomocná a ústretová pri príprave a naplnení Programového vyhlásenia vlády na roky 2020 až 2024.

"Tak zásadný dokument nemôže odísť na schválenie do vlády bez toho, aby sa k nemu nevyjadrili zástupcovia slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Nechceme fungovať spôsobom 'o nás bez nás', s tým sa nevieme stotožniť," uviedol predsedajúci RPPS SR Emil Macho, ktorý je predsedom SPPK.

Zástupcovia RPPS SR sú podľa Holéciovej pripravení na okamžité stretnutie k tomuto materiálu. Programové vyhlásenie vlády v kapitole agropotravinárstva musí byť konkrétnym a systémovým nástrojom štátu, ktorý predstaví, akým spôsobom chce počas najbližších štyroch rokov ozdravovať domáci poľnohospodársky a potravinársky sektor.

"Aj táto doba, dopady nákazy na ekonomiku celého sveta, ukazuje, že čas nazvyš nemáme a rovnako ani zbytočný priestor na experimentovanie pri určovaní ďalšieho vývoja odvetvia," dodal Macho.

Poznamenal, že okrem riešenia dosahov koronavírusu na plynulý chod podnikov je pred nami aj ukončenie schvaľovacieho procesu Národného strategického plánu SR, vychádzajúc zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ po roku 2020, príprava novej potravinovej stratégie 'Z farmy na stôl', ako jedného z oporných bodov Európskej zelenej dohody na riešenie následkov klimatických zmien a ďalšie výzvy, pred ktorými stojí slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo.

Holéciová dodala, že RPPS pripravila návrh spoločných téz k Programovému vyhláseniu vlády SR, ktorý ešte minulý týždeň poslala nielen ministrovi pôdohospodárstva a jeho štátnemu tajomníkovi, ale aj všetkým agropotravinárskym lídrom za jednotlivé koaličné strany.