Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Agrozdruženia vítajú schválenie novely zákona o potravinách

Na snímke predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Aj výrobcovia a dovozcovia potravín zastúpení v SZZV vítajú schválenie novely zákona o potravinách.

Bratislava 26. mája (TASR) – Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV) vítajú schválenie novely zákona o potravinách, ktorú v stredu (25. 5.) odsúhlasilo plénum Národnej rady (NR) SR. SAMO vníma schválenie novely ako krok správnym smerom. Podľa SZZV novelou zákona Slovensko odstráni zo svojej legislatívy narušenie princípov jednotného trhu EÚ.

"Oceňujeme zmenu prístupu súčasnej vlády a parlamentu k filozofii tohto zákona, ktorý prináša odklon od represívneho ku konštruktívnejšiemu nahliadaniu na predaj a bezpečnosť potravín pri predaji na Slovensku. Zároveň vnímame zmeny v zákone ako nápravu protiprávneho stavu nastoleného v minulosti," povedal Martin Krajčovič, predseda SAMO.

SAMO podľa neho oceňuje, že predmetná novela rieši najpálčivejšie problémy spôsobené predchádzajúcim znením zákona, ktoré viedli až k infringementu (zásahu voči porušeniu, pozn. TASR) Európskej komisie (EK) voči SR, ako aj k viacerým súdnym sporom. To bolo spôsobené predovšetkým uzákonením povinnej propagácie slovenských potravín v reklamných materiáloch obchodníkov, ako aj drastickými miliónovými pokutami, aj za nepatrné veci, ktoré nijak neohrozovali spotrebiteľov alebo bezpečnú prevádzku obchodu.

Podčiarkol, že SAMO vníma pozitívne aj ďalšie dôležité zmeny v zákone, napríklad, umožnenie predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT). Táto zmena podľa neho prinesie prospech najmä sociálne slabším ľuďom na Slovensku a súčasne zníži plytvanie potravinami.

Aj výrobcovia a dovozcovia potravín zastúpení v SZZV vítajú schválenie novely zákona o potravinách. Ako ďalej uviedol Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ SZZV, vďaka tomuto SR odstráni zo svojej legislatívy narušenie princípov jednotného trhu EÚ, voči čomu namietala EK. V ekonomicky náročnom období sa podľa neho uvoľnia pravidlá pre uvádzanie akciového tovaru.

Poznamenal, že zrušenie povinného zastúpenia domácich produktov v propagačných materiáloch vytvorí rovnaké pravidlá pre všetkých a zabezpečí aj viac možností voľby pre spotrebiteľov. Poslanci NR SR akceptovali výhrady popísané v infringemente EK z júla 2020.

Dodal, že SZZV podporuje také nástroje na podporu slovenského potravinárstva, ktoré budú férové pre všetkých. Členovia združenia sú presvedčení, že SR má potenciál rastu modernej potravinárskej produkcie s exportom k zákazníkom na jednotnom trhu EÚ.

Z novely zákona o potravinách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorú v 25. mája schválilo plénum NR SR vyplýva, že na Slovensku bude umožnený predaj potravín po uplynutí DMT, ale až po ich ponuke charite. Zároveň sa má monitorovať stav určitých komodít na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu. Zákon má byť účinný od 1. júla.

Zároveň dôjde k vypusteniu povinného dodržiavania podielu poľnohospodárskych produktov a potravín vyrobených v SR pri listinnej alebo elektronickej propagácii a marketingu. Prevádzkovateľ však bude povinný uviesť v propagačnom letáku percentuálny podiel slovenských výrobkov z celkovej ponuky.