Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Hoteliéri vyzývajú na dodržiavanie daňových predpisov pri tržbách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Kontrolná akcia FS s názvom Horúce leto 2 odhalila porušenie zákona vo viac ako polovici kontrolovaných prevádzok.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) vyzývajú na dodržiavanie daňových predpisov a zákona. Nepriznávanie tržby vytvára neférovú konkurenčnú výhodu, na čo doplácajú poctiví podnikatelia. Asociácia takto reagovala na v pondelok prezentované zistenia finančnej správy (FS), ktoré sa týkajú porušenia zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice v HORECA sektore počas letnej turistickej sezóny.

Kontrolná akcia FS s názvom Horúce leto 2 odhalila porušenie zákona vo viac ako polovici kontrolovaných prevádzok. Kontrolóri sa v rámci nej sústredili na predajné miesta s vysokou turistickou návštevnosťou, ako sú hudobné festivaly, jarmoky, kultúrno-spoločenské podujatia, bary, reštaurácie, sezónne prevádzky či kúpaliská. Z 1294 zrealizovaných nákupov bolo porušenie zákona v podobe neevidovania tržieb, teda bez vydania pokladničného bloku, zistené v 551 prípadoch.

"Na Slovensku máme takmer 20.000 gastro prevádzok, medzi nimi aj reštaurácie, kaviarne a množstvo ďalších sezónnych zariadení, ktoré fungujú primárne počas leta. Vysoké percento porušení zákona je výsledkom cielených kontrol, ktoré finančná správa vykonáva. Teda, primárne navštívi prevádzky, u ktorých je predpoklad, podozrenie, že môže k porušeniu zákona dochádzať," vysvetlil prezident AHRS Marek Harbuľák.

Zároveň upozornil, že odkedy je systém tzv. eKasy pripojený na finančnú správu, táto môže veľmi efektívne vykonávať kontroly zamerané na evidenciu tržieb. Jedným zo spôsobov, ktorý prispieva k znižovaniu miery šedej ekonomiky, sú aj bezhotovostné platby prostredníctvom platobných terminálov a ďalších digitálnych riešení. "Tie už dnes používa viac ako 67 % gastro prevádzok na Slovensku," dodal Harbuľák.