Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Air France-KLM získali viac ako 2 miliardy eur z emisie akcií

Na archívnej snímke z 30. septembra 2003 lietadlo Air France roluje vedľa lietadla spoločnosti KLM na letisku vo francúzskom Roissy. Foto: TASR/AP

Francúzska a holandská vláda sa zapojili aj do zvýšenia kapitálu, čo znamená, že ich podiely na úrovni 28,6 % v prípade Francúzska a 9,3 % v prípade Holandska, zostanú nezmenené.

Paríž 14. júna (TASR) - Francúzsko-holandská letecká spoločnosť Air France-KLM v utorok oznámila, že získala približne 2,26 miliardy eur z emisie nových akcií, ktorú oznámila minulý mesiac. Väčšinu z týchto financií použije na vrátenie štátnej pomoci. TASR správu prevzala z AFP.

Letecký dopravca vo vyhlásení uviedol, že dopyt po nových akciách vydaných v rámci tzv. ponuky práv (rights issue), pri ktorej majú existujúci akcionári preferenčné upisovacie práva, dosiahol 2,6 miliardy eur, čím prevýšil počet ponúkaných akcií.

"Úspech nášho navýšenia kapitálu je silnou demonštráciou dôvery, ktorú majú naši existujúci akcionári a noví investori vo vyhliadky Air France-KLM," povedal generálny riaditeľ Benjamin Smith.

Dodal, že zvýšenie kapitálu umožní spoločnosti posilniť jej súvahou aj strategickú flexibilitu.

Air France-KLM stratila za uplynulé dva roky v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 približne 11 miliárd eur. Francúzsko aj Holandsko, dvaja najväčší akcionári, jej počas pandémie poskytli finančnú pomoc, ktorú musí splatiť, aby splnila podmienky Európskej únie.

Francúzska a holandská vláda sa zapojili aj do zvýšenia kapitálu, čo znamená, že ich podiely na úrovni 28,6 % v prípade Francúzska a 9,3 % v prípade Holandska, zostanú nezmenené.

Námorný gigant CMA CGM so sídlom v Marseille sa stal tretím najväčším akcionárom s podielom 9 %. Dvom ďalším akcionárom – China Eastern Airlines a Delta Airlines, sa ich podiely znížili na 4,7 % a 2,9 %.