Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Airbus dodal v apríli zákazníkom 45 lietadiel

Na archívnej snímke zo 6. mája 2016 logo európskeho výrobcu lietadiel Airbus vo francúzskom Suresnes. Foto: TASR/AP

Jeho najväčší konkurent americký Boeing na základe doposiaľ zverejnených údajov dodal v 1. štvrťroku tohto roka 77 lietadiel.

Paríž 7. mája (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal v apríli zákazníkom 45 lietadiel. Tým sa celkový počet dodaných strojov v tomto roku zvýšil na 170, čo predstavuje nárast o 25 % oproti rovnakému obdobiu 2020, keď letecké spoločnosti zasiahli cestovné obmedzenia a blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Európsky koncern zároveň uviedol, že v apríli získal 48 objednávok, pričom najviac od spoločnosti Delta Air Lines, ktorá si objednala 25 lietadiel A321neo. Zaznamenal tiež 22 nových zrušení objednávok.

Tento rok Airbus zatiaľ získal 87 objednávok, pričom po očistení od zrušených objednávok sa prepadol do záporného teritória, s celkovým počtom -35 objednávok.

Jeho najväčší konkurent americký Boeing na základe doposiaľ zverejnených údajov dodal v 1. štvrťroku tohto roka 77 lietadiel a získal 282 nových objednávok, respektíve 69 po úprave o zrušené objednávky.