Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Airbus dodal v novembri menej než 70 lietadiel, pôvodný odhad zrušil

Na archívnej snímke z 6. marca 2018 logo Airbusu pred sídlom spoločnosti vo francúzskom Toulouse. Airbus varoval, že bude musieť prepúšťať a že aktuálna situácia ohrozuje jeho prežitie. Európsky výrobca lietadiel zamestnancom oznámil, aby sa pripravili na možnosť rušenia pracovných miest. Podľa Airbusu je bez okamžitých opatrení ohrozené jeho prežitie. Foto: TASR/AP

K prehodnoteniu pôvodného cieľa pristúpila spoločnosť po tom, ako za november oznámila menší počet dodaných strojov, než sa predpokladalo.

Paríž 6. decembra (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal minulý mesiac zákazníkom menej než 70 strojov. Oznámila to spoločnosť v utorok, pričom zároveň ustúpila od pôvodného cieľa dodať tento rok približne 700 lietadiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Najväčší výrobca lietadiel na svete oznámil, že pôvodný cieľ dodať zákazníkom v tomto roku "okolo 700 strojov" je v súčasnosti už nedosiahnuteľný. Dôvodom sú problémy v dodávateľskom reťazci a výpadky vo výrobe. Airbus však zároveň uviedol, že konečné číslo by sa od pôvodných plánov "nemalo prudko líšiť".

K prehodnoteniu pôvodného cieľa pristúpila spoločnosť po tom, ako za november oznámila menší počet dodaných strojov, než sa predpokladalo. Čisté dodávky Airbusu dosiahli v minulom mesiaci 68 strojov, zatiaľ čo podľa informácií z trhu firma pôvodne plánovala dodávky v objeme 80 lietadiel. Za 11 mesiacov tak čisté dodávky spoločnosti dosiahli 563 strojov.