Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Airbus dodal zákazníkom na začiatku roka 20 lietadiel

Na archívnej snímke zo 6. mája 2016 logo európskeho výrobcu lietadiel Airbus vo francúzskom Suresnes. Foto: TASR/AP

V prvom mesiaci minulého roka dodávky predstavovali 30 lietadiel.

Toulouse 7. februára (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus mal slabý štart do nového roka. Objem jeho dodávok klesol v prvom mesiaci v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2022 o tretinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Airbus v utorok zverejnil, že v januári dodal zákazníkom 20 strojov, zatiaľ čo v prvom mesiaci minulého roka dodávky predstavovali 30 lietadiel. Ešte výraznejší rozdiel bol v dodávkach v medzimesačnom porovnaní, keď v decembri spoločnosť dodala 98 lietadiel. Čo sa týka objednávok, najväčší výrobca lietadiel na svete ich v januári zaznamenal 37.

V minulom roku dodal Airbus zákazníkom celkovo 661 strojov. Spoločnosti sa tak nepodarilo splniť stanovený cieľ, ktorým bolo dodanie 700 lietadiel. Generálny riaditeľ Airbusu Guillaume Faury už začiatkom decembra oznámil, že pôvodný cieľ sa firme splniť nepodarí, pričom ako dôvod uviedol problémy v dodávkach kľúčových komponentov.

Napriek tomu si Airbus udržal výrazný odstup od svojho amerického konkurenta, firmy Boeing. Pre problémy pri niektorých typoch strojov sa americkej spoločnosti podarilo vlani dodať zákazníkom iba 480 lietadiel.

Čo sa týka plánov Airbusu v oblasti dodávok na tento rok, Faury by mal tohtoročný cieľ oznámiť počas prezentácie finančných výsledkov za rok 2022. Tie oznámi vedenie Airbusu 16. februára.