Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Airbus expanduje do Ameriky, v USA postaví montážny závod

Airbus 330-300 Foto: TASR/AP

Za plánom týkajúcim sa výstavby prvého amerického závodu je podľa slov Airbusu cieľ zvýšiť globálnu konkurencieschopnosť.

Paríž 2. júla (TASR) - Airbus postaví v USA montážny závod, uviedol dnes európsky výrobca lietadiel. Airbus teda bude vyrábať na domácom trhu svojho najväčšieho rivala Boeingu.

Závod bude stáť v americkom štáte Alabama. Airbus v ňom plánuje začať montovať prvé lietadlá v roku 2015. Od roku 2018 by tam chcel vyrábať 40 až 50 lietadiel ročne.

Airbus v závode vytvorí asi 1000 pracovných miest a montovať v ňom bude stroje so stredným doletom typov A319, A320 a A321. Bude to štvrtý montážny závod Airbusu po továrňach v Hamburgu, Toulouse a čínskom Tchien-ťine.

Za plánom týkajúcim sa výstavby prvého amerického závodu je podľa slov Airbusu cieľ zvýšiť globálnu konkurencieschopnosť pokrytím rastúceho dopytu v USA a inde na svete. Ďalším dôvodom je snaha o zabezpečenie sa proti kolísaniu výmenných kurzov. "Prišiel čas na expanziu Airbusu v Amerike," uviedol šéf Airbusu Fabrice Brégier.

USA sú najväčším svetovým trhom pre lietadlá, ako je Airbus A320. Dopyt v najbližších 20 rokoch sa odhaduje na 4600 strojov.