Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Airbus smeruje k získaniu veľkej objednávky od Air France-KLM

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pevná objednávka 100 lietadiel typu A320neo pre aerolinky KLM a Transavia je ranou pre Boeing, ktorý doteraz týmto aerolinkám dodával svoje lietadlá stredného doletu.

Paríž 16. decembra (TASR) - Letecká skupina Air France-KLM vo štvrtok večer oficiálne oznámila masívnu objednávku viac ako 100 lietadiel od európskeho výrobcu Airbus. To predstavuje ďalšiu veľkú ranu pre konkurenčný Boeing.

Pevná objednávka 100 lietadiel typu A320neo pre aerolinky KLM a Transavia je ranou pre Boeing, ktorý doteraz týmto aerolinkám dodával svoje lietadlá stredného doletu.

Objednávka Air France-KLM zahŕňa aj opcie na ďalších 60 lietadiel z radu A320.

Spoločnosť popísala tiež list o zámere kúpiť štyri nákladné verzie lietadla A350 s dlhým doletom a opcie na nákup ďalších štyroch.

"Tieto objednávky privedú letecké spoločnosti našej skupiny na cestu k zlepšeniu výkonnosti a zároveň urýchlia našu trajektóriu dekarbonizácie," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Air France-KLM Benjamin Smith.

Objednávka má hodnotu viac ako 10 miliárd USD (8,82 miliardy eur) podľa katalógových cien, ale letecké spoločnosti pri takýchto veľkých nákupoch zvyčajne získavajú výrazné zľavy.

Najnovšie lietadlá oboch výrobcov - Airbus a Boeing - ponúkajú značné úspory v spotrebe paliva, čím sa znižuje aj ich vplyv na životné prostredie.

Boeing má však problémy s tým, že svoj model 737 MAX, ktorý je rivalom A320neo, musel uzemniť na viac ako 20 mesiacov po dvoch tragických haváriách. Hlavným dôvodom nešťastí bol chybný softvér riadenia

Dnešné oznámenie Air France-KLM prichádza menej ako 24 hodín po tom, čo austrálsky vlajkový dopravca Qantas oznámil dohodu o kúpe 40 lietadiel Airbus. To bola ďalšia rana pre Boeing, ktorý mal doposiaľ veľký podiel v domácej flotile Qantas.

(1 EUR = 1,1336 USD)