Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Airbus začína stavať svoj prvý závod v USA

Airbus A380 Foto: TASR/AP

Americký trh s lietadlami jasne ovláda Boeing.

Mobile 8. apríla (TASR) - Airbus začína stavať závod v USA. Európsky výrobca lietadiel sa chce začať viac sústreďovať na dôležitý americký trh, ktorý bol doteraz jeho slabinou. Trh v USA totiž ovláda jeho najväčší konkurent Boeing. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako keby Boeing nemal aj bez toho dosť problémov. Model Boeing 787, takzvaný Dreamliner, má už takmer tri mesiace zakázané lietať pre problémy s batériami. Letecké spoločnosti požadujú od amerického koncernu náhradu. A k tomu jeho najväčší rival Airbus plánuje ofenzívu na americkom trhu.

Airbus chce dnes položiť základný kameň svojho prvého montážneho závodu v USA. "Musí nás byť v USA vidieť," vyhlásil vlani v lete šéf Airbusu Fabrice Brégier. Koncern chce v USA montovať svoje úspešné lietadlá A320. Po otvorení závodu by sa tu malo ročne zmontovať 40 až 50 lietadiel. "Sme presvedčení, že môžeme zväčšiť svoj podiel na trhu," povedal sebavedomo Brégier.

Americký trh s lietadlami, ktorý je najdôležitejší v odvetví, jasne ovláda Boeing. Niektoré americké aerolínie stavili čisto na flotilu Boeingov, ako napríklad najväčšia domáca letecká spoločnosť Southwest, ktorá prevádzkuje takmer 700 lietadiel. Na porovnanie, aerolínie JetBlue, v ktorých má podiel Lufthansa a sú jedným z najdôležitejších zákazníkov Airbusu, prevádzkujú približne 130 lietadiel A320.

Airbus odhaduje, že v USA bude v priebehu najbližších 20 rokov potrebných 5300 nových lietadiel. Prognóza Boeingu je ešte vyššia. A európsky výrobca chce získať veľký podiel na budúcich objednávkach. Najväčší dopyt je po lietadlách so 100 až 200 miestami, ako sú napríklad Airbus A320 alebo Boeing 737.

Airbus dúfa, že výroba v USA pomôže prelomiť rezervovanosť amerických leteckých spoločností. Šéfovia viacerých aerolínií sa o novom závode už vyjadrili pozitívne. Navyše pri montáži v USA odpadá kurzové riziko. Lietadlá sa totiž po celom svete predávajú za doláre.

Stavba nového závodu bude stáť približne 500 miliónov eur. V závode vznikne okolo 1000 nových pracovných miest.