Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aj na základe požiadaviek JDS rezort práce pripravuje ďalšiu pomoc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ministerstvo si uvedomuje negatívny vplyv zvyšovania cien tovarov a služieb s tým, že podľa nich práve preto súhlasili s posunom výplaty 13. dôchodku z novembra na júl.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Aj na základe požiadaviek Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) pripravuje rezort práce možnosti ďalšej inflačnej pomoci pre seniorov, ktorej návrh predstavia koncom leta. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR takto reagovalo na výzvu JDS na zvýšenie dôchodkov a vyplatenie 14. dôchodku do Vianoc.

Zvýšenie dôchodkov majú pocítiť poberatelia v januári budúceho roku, avizuje rezort. Poberateľ nebude musieť o zvýšenie dôchodku požiadať. Proces úpravy dôchodkov má prebehnúť automaticky. Sociálna poisťovňa má zaslať každému písomné rozhodnutie o jeho navýšení.

Predstavitelia MPSVR, ako aj samotný minister sa so zástupcami dôchodcov pravidelne stretávajú, zdôraznil v reakcii rezort. Ich návrhy prijímajú a diskutujú o nich. Ministerstvo si uvedomuje negatívny vplyv zvyšovania cien tovarov a služieb s tým, že podľa nich práve preto súhlasili s posunom výplaty 13. dôchodku z novembra na júl.

Rezort práce doplnil, že dôchodkové dávky sa budú v budúcom roku zvyšovať štandardne, na základe rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Porovnávať sa bude prvý polrok tohto roku s prvým polrokom minulého roku.

Údaj o raste spotrebiteľských cien každoročne zverejňuje Štatistický úrad SR v júli. Pre budúci rok je táto hodnota 11,8 %, avizuje MPSVR.