Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Aj NBS si pripomína 30 rokov slobody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Centrálna banka pripomína, že novembrové udalosti roku 1989 odštartovali demokratizáciu bývalého Československa.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Budova Národnej banky Slovenska (NBS) bude počas nasledujúceho víkendu osvetlená v štýle 17. novembra 1989. Zároveň banka pripravila špeciálnu webovú podstránku www.nbs.sk/november89, na ktorej budú jedinečné historické údaje, fotky, štatistiky a prepočty.

"Dozviete sa viac o sporožírových účtoch, mladomanželských pôžičkách, Tuzexe a devízových prísľuboch. Nevynechali sme ani bony, vekslákov, ilustrátora a autora korunových bankoviek Albína Brunovského, "Gottwaldovu" 100-korunáčku, kádrové posudky, pravidelné brigády a povinné štátne oslavy," informovala hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová.

Centrálna banka pripomína, že novembrové udalosti roku 1989 odštartovali demokratizáciu bývalého Československa. Priniesli spoločenskú, politickú a ekonomickú premenu krajiny pre viac ako 15 miliónov ľudí túžiacich po pozitívnej zmene, po lepšom živote.

"Vďaka novembru 89 tu dnes všetci stojíme slobodnejší, veselší a (dúfajme, že aj) múdrejší. Uplynulých tridsať rokov je napriek všetkým škrabancom a odreninám naším úspešným spoločným príbehom," zhodnotil guvernér NBS Peter Kažimír.

Experti centrálnej banky pripravili aj analýzu toho, kam sa Slovensko za uplynulých 30 rokov posunulo. "Z čisto ekonomického pohľadu: životná úroveň sa skoro zdvojnásobila, reálne mzdy stúpli o štvrtinu, väčšina tovarov je dostupnejšia a žijeme o 5 až 7 rokov dlhšie. Stačí to, aby sa naplnili očakávania, ktoré sme mali? Je na každom z nás, či sme s pokrokom spokojní," doplnil riaditeľ odboru výskumu NBS Martin Šuster.