Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aj pri používaní platobnej karty v zahraničí sa dá ušetriť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa štatistík spoločnosti Home Credit Slovakia, a.s., ľudia platia na zahraničných dovolenkách kartou stále častejšie.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ako platiť na dovolenke je otázka, ktorú si začína klásť stále viac rodín. Vziať si hotovosť alebo radšej platiť kartou? Podľa štatistík spoločnosti Home Credit Slovakia, a.s., ľudia platia na zahraničných dovolenkách kartou stále častejšie. Ich zvyky sa menia postupom času. Už nevyberajú tak často z bankomatov, aby mali hotovosť poruke, ale naopak, väčšinu svojich útrat platia priamo kartou.

Hotovosť však má svoje miesto na dovolenke aj dnes. Oplatí sa pred cestou napríklad zistiť, cez aké krajiny budete prechádzať. Budete si tak môcť pripraviť aspoň malú hotovosť v lokálnej mene za drobné platby.

Aj na dovolenke v zahraničí pri rozumnom využívaní bankovej karty sa dá ušetriť. Ako na to, radí Silvia Blahútová Nagyová, mediálna zástupkyňa Home Credit Slovensko: "Zistite si vopred poplatky za platbu kartou alebo výber hotovosti z bankomatu v danej krajine. V prípade, že vyberáte z bankomatu, oplatí sa vám vybrať väčšiu sumu naraz. Ušetríte tak na poplatkoch za výber. V hotovosti si pripravte radšej menšie bankovky. Budete sa tak lepšie orientovať pri výdavku. Skontrolujte si pred cestou rezervu na účte, aby ste z neho mohli čerpať v prípade nečakanej situácie. Zistite si ešte pred cestou číslo, na ktorom môžete kartu zablokovať v prípade straty alebo krádeže."