Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aj v októbri tržby maloobchodu boli medziročne nižšie, a to o 4,4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pokles tržieb v stálych cenách zaznamenalo až šesť z deviatich zložiek maloobchodu.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Aj v októbri 2022 tržby maloobchodu boli medziročne nižšie, a to o 4,4 %. Po dlhom období medziročných prírastkov mali maloobchodné predajne tržby nižšie ako pred rokom už tretí mesiac po sebe. Pokles tržieb v stálych cenách zaznamenalo až šesť z deviatich zložiek maloobchodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

S poklesom tržieb bojujú podľa ŠÚ SR druhý mesiac po sebe veľkí hráči v maloobchode, ako sú hyper- a supermarkety, aktuálne mali tržby nižšie o 2,4 %. Predajne pohonných látok majú pol roka tržby medziročne nižšie. Ich nominálna hodnota bola síce výrazne vyššia ako pred rokom, ale po očistení o extrémny rast cien tržby klesli o viac ako 5 %.

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov za október 2022 medziročne vzrástli o 8,6 %, čo ovplyvnili vyššie tržby za predaj vozidiel o takmer 17 %. Oprava a údržba vozidiel, ako aj predaj dielov a príslušenstva skončili už druhý mesiac v medziročnom mínuse.

Tržby v októbri 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli vo veľkoobchode o 1,1 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 2,3 %. Medzimesačný pokles tržieb vykázali predaj a oprava motorových vozidiel o 1,5 %, maloobchod o 1,7 % či ubytovacie zariadenia, ktoré vykázali pokles tržieb až o 7,5 %.

V súhrne za 10 mesiacov roka 2022 tržby vo všetkých zložkách vnútorného obchodu vzrástli. V ubytovaní rástli tržby o 81,1 %, hodnoty spred pandémie (v porovnaní s bilanciou 10 mesiacov 2019) však stále nedosiahli. Dvojciferne stúpli vo veľkoobchode a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Od začiatku roka dokázal medziročne zvýšiť tržby aj maloobchod o 5,1 % a predaj a oprava motorových vozidiel o 5,8 %.