Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Akcia Facebooku za 15 dolárov, polemizujú finančníci

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Akcia Facebooku sa prepadla o viac než 9%.

New York 25. septembra (TASR) - Akcia Facebooku sa opäť prudko prepadla. Jej pondelkové (24. 9.) oslabenie bolo jedno z najprudších od nepodareného vstupu na burzu. Hlavnou príčinou sú pochybnosti o obchodnom modeli sociálnej siete.

Kurz akcie Facebooku od vstupu spoločnosti na burzu v máji výrazne klesol. V pondelok oslabila viac než o 9 % a uzavrela na 20,79 USD (16,10 eura).

Príčinou prepadu je správa vplyvného amerického ekonomického týždenníka Barron's, ktorý opäť spochybnil obchodný model Facebooku. Negatívny vplyv na vyhliadky populárnej sociálnej siete má predovšetkým fakt, že stále viac užívateľov sa prihlasuje k Facebooku cez mobilné telefóny namiesto počítačov. Displej telefónu je však malý na zobrazenie reklám. To znamená, že rast príjmov z reklamy bude zrejme nižší, než sa predpokladalo.


Zakladateľ a šéf sociálnej komunikačnej siete Facebook Mark Zuckerberg.
Foto: TASR/AP

Facebooku si je vedomý problémov


Barron's si položil rétorickú otázku, akú má akcia Facebooku cenu, a odpoveď týždenníka majiteľov akcie nepotešila: "Možno len 15 dolárov."

Upisovacia cena akcie Facebooku pri prvotnej verejnej ponuke (IPO) pred štyrmi mesiacmi bola 38 USD. Potom začala oslabovať a jej cena klesla až na 17,55 USD. Zakladateľ a šéf spoločnosti Mark Zuckerberg sa na nedávnej konferencii snažil akcionárov a trh ubezpečiť, že Facebook si je vedomý problémov a rieši ich.

Pokles akcie Facebooku sa zdá byť o to dramatickejší, že naopak akcia jeho veľkého rivala Google v pondelok vyskočila na nové historické maximum 750,04 USD, čo je približne o 100 USD viac, ako na začiatku roka.