Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Akcia Facebooku sa v druhý deň obchodovania prepadla o vyše 10 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Akcia Facebooku v druhý deň obchodovania po jeho vstupe na burzu padá a pohybuje sa výrazne pod upisovacou cenou 38 USD.

New York 21. mája (TASR) - Akcia Facebooku v druhý deň obchodovania po jeho vstupe na burzu padá a pohybuje sa výrazne pod upisovacou cenou 38 USD (29,80 eura).

Akcia sa o 16.40 h SELČ predávala v New Yorku po 33,88 USD, čo je o 11 % menej v porovnaní s piatkovou (18.5.) zatváracou cenou 38,23 USD. Dočasne sa prepadla až o 14 % na 33 USD.

Facebook a jeho akcionári získali z prvotnej ponuky akcií (IPO) 16 miliárd USD. Akcie prevádzkovateľa najznámejšej sociálnej siete sa predávali na hornej hranici plánovaného rozpätia. Vstup Facebooku na burzu bol najväčším v histórii technologických spoločností. Facebook predal 421,2 milióna akcií po 38 USD, čo hodnotí spoločnosť celkovo na 104,2 miliardy USD. Firma minulý týždeň pre enormný záujem investorov zvýšila počet ponúkaných akcií v rámci IPO o 25 % a namiesto 337 miliónov ponúkla 421 miliónov akcií.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP

Facebook, ktorý má vyše 900 miliónov užívateľov, sa snaží prilákať viac marketingových firiem, aby zvýšil tržby uprostred rastúcej konkurencie. Spoločnosť je najväčším poskytovateľom bannerovej reklamy v USA, na budúci rok ju však zrejme predbehne Google. IPO ohodnotilo Facebook na 107-násobok jeho 12-mesačných príjmov, čo je najviac spomedzi spoločností kótovaných na indexe S&P 500 okrem firiem Amazon.com a Equity Residential. Dnešný prepad akcie potvrdzuje podozrenie, že upisovacia cena bola príliš vysoká.

"Investori jasne vidia riziká spojené s touto akciou," uviedol analytik Pivotal Research Group Brian Wieser. Podľa ľudí oboznámených so záležitosťou v piatok počas prvého dňa obchodovania s akciou nakupovala na trhu banka Morgan Stanley, ktorá mala na starosti IPO, aby akcia Facebooku neklesla pod upisovaciu cenu 38 USD.