Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Akcie banky HSBC sa strmo prepadli pre podozrivé transakcie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uniknuté dokumenty sa okrem HSBC týkajú ďalších štyroch bánk vrátane Standard Chartered, Barclays a Deutsche Bank.

Hongkong/Londýn 21. septembra (TASR) - Akcie nadnárodnej banky HSBC sa na burze v Londýne prepadli na najnižšiu úroveň za 22 rokov po tom, čo médiá informovali, že sa spolu s ďalšími významnými bankami podieľala na podozrivých transakciách.

Médiá sa odvolávajú na uniknuté správy z oddelenia pre finančné trestné činy (FinCen) amerického ministerstva financií, ktorému banky a finančné spoločnosti nahlasujú podozrivé aktivity (SAR). Viac ako 2100 hlásení SAR, ktoré samy o sebe nie sú nevyhnutne dôkazom protiprávneho konania, získala spoločnosť BuzzFeed News a zdieľala ich s Medzinárodným konzorciom investigatívnych novinárov (ICIJ) a ďalšími mediálnymi organizáciami.

Uniknuté dokumenty sa okrem HSBC týkajú ďalších štyroch bánk vrátane Standard Chartered, Barclays a Deutsche Bank, ktoré za takmer dve desaťročia presunuli veľké sumy údajne nezákonných finančných prostriedkov.

Akcie HSBC na burze v Londýne klesli až o 3,6 % na najnižšiu úroveň od ázijskej menovej krízy v roku 1998 a v Hongkongu sa prepadli až o 4,4 % na 29,60 hongkonských dolárov (3,23 eura), čo je najmenej od mája 1995. Od začiatku roka sa hodnota akcií banky znížila takmer na polovicu.

HSBC a Standard Chartered sa v dokumentoch objavovali najčastejšie, informoval ICIJ.

HSBC vo svojom vyhlásení v nedeľu (20. 9.) uviedla, že „všetky informácie zverejnené ICIJ sú historické“. Dodala, že od roku 2012 „sa vydala na viacročnú cestu, ktorej cieľom je prepracovať svoju schopnosť bojovať proti finančnej kriminalite vo viac ako 60 jurisdikciách“.

Aj Standard Chartered vo svojom vyhlásení uviedla, že „berie svoju zodpovednosť v boji proti finančnej kriminalite mimoriadne vážne a významne investovala do programov na zlepšenie dodržiavania predpisov".

(1 EUR = 9,1707 HKD)