Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Akcie európskych bánk výrazne strácali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okolo 11.00 h SEČ akcie Deutsche Bank na frankfurtskej burze klesli o 11,5 %.

Frankfurt nad Mohanom 24. marca (TASR) – Akcie Deutsche Bank v piatok strácali viac ako 10 %. Najväčšia nemecká banka sa dostala pod tlak, keďže náklady na poistenie proti riziku platobnej neschopnosti prudko vzrástli, čo vyvolalo obavy z prehĺbenia krízy v bankovom sektore. Hlboké straty dopoludnia vykazovali aj ďalšie popredné európske banky TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, DPA a Reuters.

Okolo 11.00 h SEČ akcie Deutsche Bank na frankfurtskej burze klesli o 11,5 %. Jej domáci konkurent Commerzbank oslabil o 8,5 %, zatiaľ čo v Paríži sa akcie Societe Generale prepadli o 6,72 %.

Medzi rakúskymi bankami obchodovanými na burze vo Viedni do 11.00 h SEČ stratili akcie spoločnosti BAWAG 6,4 %. Raiffeisen Bank International (RBI) oslabila o takmer 5 % a Erste Group si odpísala 4,4 %.

Akcie RBI okrem nedávnych otrasov v bankovom sektore ovplyvnili aj medializované informácie, podľa ktorých Európska centrálna banka (ECB) nalieha na spoločnosť, aby predložila plán stiahnutia sa z ruského trhu.

Vo Švajčiarsku akcie bánk UBS a Credit Suisse AG klesli o 6,3 %, respektíve 6,7 % po správe, že federálne ministerstvo spravodlivosti v USA preveruje, či tieto úverové ústavy nepomáhali ruským oligarchom obchádzať sankcie.

Na širšom akciovom trhu strácal paneurópsky index STOXX 600 index 1.5 %.