Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Akcie SAP padli o 22 % a hodnota koncernu o vyše 39 mld eur

Na archívnej snímke konzultant SAP Slovensko Peter Priesol predstavuje jednotlivé softvérové aplikácie. Foto: TASR – Milan Kapusta

SAP uviedol, že reštrikcie v súvislosti s koronavírusom budú mať ešte dlho negatívny vplyv na dopyt po jeho softvéri.

Frankfurt nad Mohanom 26. októbra (TASR) - Akcie nemeckého softvérového koncernu SAP majú za sebou najhorší deň za minimálne 12 rokov, keď sa prepadli o takmer 22 %. Trhová kapitalizácia spoločnosti klesla o vyše 29 miliárd eur. Dôvodom boli slabé hospodárske výsledky za 3. kvartál a zhoršenie celoročných vyhliadok.

Trhová kapitalizácia koncernu sa v pondelok znížila z približne 147 miliárd eur na 118 miliárd eur. SAP v pondelok uviedol, že reštrikcie v súvislosti s koronavírusom budú mať ešte dlho negatívny vplyv na dopyt po jeho softvéri a varoval, že zotavenie z pandémie bude trvať dlhšie, než pôvodne predpokladal.

Koncern tiež oznámil, že sa bude sústrediť na cloud computing, čo spôsobí v najbližších rokoch pokles prevádzkovej marže. "Ako výkonný riaditeľ SAP sa musím sústrediť na dlhodobú tvorbu hodnoty tejto spoločnosti, takže nemôžem vymeniť úspech našich zákazníkov a veľký príjmový potenciál za krátkodobú optimalizáciu marží," uviedol šéf SAP Christian Klein v rozhovore pre CNBC.