Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Akcie španielskej Bankie sa na madridskej burze prepadli o vyše 25 %

Bankia Foto: TASR/AP

Ratingová agentúra Standard & Poor's znížila rating štvrtej najväčšej španielskej banky do špekulatívneho pásma.

Madrid 28. mája (TASR) - Akcia španielskeho finančného ústavu Bankia sa dnes na madridskej burze prudko prepadla.

V piatok (25. 5.) večer banka zverejnila záchranný plán, z ktorého vyšlo najavo, že potrebuje od štátu pomoc vo výške 19 miliárd eur, čo je výrazne viac, než sa predpokladalo. Akcia Bankie dnes ráno oslabila o vyše 25 %.

V piatok bolo obchodovania s akciou banky pozastavené. Pôvodne sa očakávalo, že finančný inštitút bude potrebovať výrazne nižšiu finančnú pomoc. Požadovaných 19 miliárd eur prekračuje aj najpesimistickejšie očakávania vlády premiéra Mariana Rajoya.

Minister hospodárstva Luis de Guindos predpokladal, že na sanáciu celého španielskeho bankového systému je potrebných približne 15 miliárd eur a že Bankia potrebuje asi 9 miliárd eur.

Bankia už pred dvomi rokmi dostala 4,5 miliardy eur zo štátneho fondu na záchranu bánk FROB, takže celková suma na jej záchranu bude asi 23,5 miliardy eur.

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating Bankie, ktorá je štvrtou najväčšou španielskou bankou, do špekulatívneho pásma. Bankia vznikla zlúčením Caja Madrid a viacerých sporiteľní a je centrom problémov španielskej finančnej krízy.

V bilancii banky sa nachádza veľký objem zlých hypotekárnych úverov. Vláda chce za každú cenu zabrániť pádu Bankie, keďže jej krach by mohol mať obrovské negatívne následky na celý španielsky finančný systém.

De Guindos ubezpečil, že vláda poskytne Bankii všetky prostriedky potrebné na jej sanáciu. Nie je však jasné, kde chce zadlžené Španielsko zobrať tieto miliardy, keďže aj bez uvedených nákladov má problémy so znižovaním deficitu v súlade so sľubmi danými Bruselu.