Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Akcie v USA v piatok vzrástli, ale za celý týždeň hlavné indexy klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Negatívny vplyv na akciové trhy malo zverejnenie zápisnice z júlového zasadnutia menového výboru (FOMC) americkej centrálnej banky (Fed).

New York 21. augusta (TASR) - Akciové indexy v USA uzavreli slabý týždeň posilnením. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v piatok (20. 8.) prerušil 4-dňový pokles. Podporili ho predovšetkým technologické tituly. Navyše, investori privítali komentár šéfa dallaského Fedu Roberta Kaplana, ktorý znížil obavy zo sprísňovania menovej politiky.

Dow Jones si v piatok pripísal 0,65 % a uzavrel na 35.120,08 bodu. Širší index S&P 500 vzrástol o 0,81 % na 4441,67 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 1,19 % na 14.714,66 bodu. Všetky tri hlavné indexy sa však za celý uplynulý týždeň oslabili, Dow Jones stratil 1,1 %, S&P 500 0,6 % a Nasdaq Composite 0,7 %.

Negatívny vplyv na akciové trhy malo zverejnenie zápisnice z júlového zasadnutia menového výboru (FOMC) americkej centrálnej banky (Fed), ktoré ukázalo, že väčšina členov podporuje, aby Fed začal s utlmovaním programu nákupu dlhopisov ešte v tomto roku. Kaplan povedal v televíznom rozhovore, že prípadné sprísňovanie menovej politiky bude treba prehodnotiť, ak šírenie mimoriadne nákazlivého variantu delta nového koronavírusu negatívne ovplyvní správanie spotrebiteľov a podnikanie firiem.

Na indexe Dow Jones sa v piatok posilnili akcie softvérových koncernov Microsoft a Salesforce, rovnako ako sieťového špecialistu Cisco o 1,2 % až 2,6 %. Akcie Apple si polepšili približne o 1 %.