Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Akcionári CME schválili ponuku na prevzatie od PPF

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Väčšinový vlastník CME, americký telekomunikačný koncern AT&T, v októbri oznámil, že predá svoj podiel v mediálnej firme za 2,1 miliardy USD (1,91 miliardy eur).

Praha 27. februára (TASR) - Akcionári mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME) schválili predaj firmy českej investičnej skupine PPF českého miliardára Petra Kellnera.

Väčšinový vlastník CME, americký telekomunikačný koncern AT&T, v októbri oznámil, že predá svoj podiel v mediálnej firme za 2,1 miliardy USD (1,91 miliardy eur). CME vlastní televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy - na Slovensku (Markíza), v Česku, Bulharsku, Rumunsku a v Slovinsku.

Americký senátor Marco Rubio v stredu (26. 2.) požiadal americkú vládu, aby preskúmala bezpečnostné riziká transakcie. Rubio v liste adresovanom ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi a ministrovi spravodlivosti Williamovi Barrovi uviedol, že PPF v minulosti konala ako zástupca Číny v Česku. Dodal, že PPF vlastní telekomunikačné firmy, ktoré spolupracujú s Huaweiom na rozvoji mobilných sietí piatej generácie (5G).

PPF vo vyhlásení uviedla, že Rubio vychádza z nepravdivých informácií od českých politikov. Dodala, že len zdedila technológiu Huaweiu v rámci vlaňajšej akvizície nórskeho telekomunikačného operátora Telenor.

(1 EUR = 1,0964 USD)