Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Akcionári Nord Stream 1 diskutujú o jeho zakonzervovaní

Na archívnej snímke z 15. februára 2022 potrubie na plynovode Nord Stream 2 (Severný prúd 2) v Lubmine na severozápade Nemecka. Foto: TASR/AP

Tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 poškodili vlani 26. septembra zatiaľ nevysvetlené explózie.

Essen 15. marca (TASR) - Akcionári prevádzkovateľa plynovodu Nord Stream 1 diskutujú, ako utesniť a vyprázdniť poškodený plynovod, aby sa zastavila korózia spôsobená morskou vodou. Finančný riaditeľ spoločnosti E.ON Marc Spieker v stredu uviedol, že zatiaľ nie je jasné, či sa plynovod opraví, akékoľvek nadchádzajúce rozhodnutia budú ale pravdepodobne prijaté s podporou všetkých akcionárov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť E.ON v stredu uviedla, že odpísala hodnotu svojho podielu v plynovode Nord Stream 1. Podiel 15,5 % mal pôvodne hodnotu 1,2 miliardy eur, v niekoľkých krokoch ale bola znížená na nulu.

Väčšinovým vlastníkom projektu Nord Stream je ruský Gazprom. Medzi ďalších akcionárov patria spoločnosti Wintershall DEA, Engie a Gasunie.

Tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 poškodili vlani 26. septembra zatiaľ nevysvetlené explózie. Plynovody vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

Incident vyšetrujú nemecké, švédske a dánske úrady. Moskva tvrdí, že o priebehu vyšetrovania nie je informovaná.