Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Akciové indexy v USA uzavreli v piatok zmiešane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akcie IBM v piatok padli o 9,9 %. Tržby koncernu sa v poslednom štvrťroku vlaňajška znížili štvrtý kvartál po sebe a sklamali očakávania trhu.

New York 23. januára (TASR) - Akciové indexy v USA uzavreli v piatok zmiešane. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average rovnako ako širší index S&P 500 sa po dosiahnutí nových rekordov vo štvrtok (21. 1.) oslabili, technologický index Nasdaq Composite, naopak, pokračoval v prelamovaní rekordov a uzavrel na novom historickom maxime.

Výrazný pokles akcií Intelu a IBM po zverejnení ich hospodárskych výsledkov stiahol kľúčový index Dow Jones, na ktorom sú kótované, do mínusu. Zatiaľ čo výsledky IBM sklamali očakávania, investori v prípade Intelu po pozitívne prijatých výsledkoch a raste vyberali zisky. Dow Jones v piatok stratil 0,57 % a uzavrel na 30.996,98 bodu. Za celý uplynulý týždeň si pripísal 0,6 %.

Akcie IBM v piatok padli o 9,9 %. Tržby koncernu sa v poslednom štvrťroku vlaňajška znížili štvrtý kvartál po sebe a sklamali očakávania trhu. Akcie Intelu stratili 9,3 % po štvrtkovom posilnení o 6 %.

Širší index S&P 500 sa v piatok oslabil o 0,30 % a uzavrel na 3841,47 bodu. Technologický index Nasdaq Composite, naopak, v piatok pokračoval v raste, keď stúpol o 0,09 % na 13.543,06 bodu. S&P 500 sa za celý uplynulý týždeň zvýšil o 1,9 % a Nasdaq o 4,2 %.

Akcie Apple sa v piatok posilnili o ďalších 1,6 % a za celý týždeň o 9,4 %. Akcie Facebooku a Microsoftu si za týždeň pripísali 9,2 % respektíve 6,3 %. Všetky tri koncerny zverejnia na budúci týždeň výsledky za uplynulý kvartál.