Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

AKS vyzýva prvovýrobcov, aby odmietli nakupovať predražené hnojivá

Na snímke predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová. Foto: TASR Marko Erd

Farmárov hospodáriacich na poľnohospodárskej pôde čaká ťažké obdobie, pretože v budúcom roku sa budú musieť pripravovať na realizáciu cieľov národného strategického plánu.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Agrárna komora Slovenska (AKS) vzhľadom na súčasnú nepriaznivú situáciu na trhu s minerálnymi hnojivami vyzýva poľnohospodárskych prvovýrobcov, aby odmietli nakupovať hnojivá za cenu, ktorá je v niektorých prípadoch o 100 % vyššia ako na jar alebo pred rokom. Informovala o tom Marianna Ágh, regionálna poradkyňa AKS.

Podľa predsedníčky AKS Heleny Patasiovej predajcovia zneužívajú súčasnú situáciu, pretože hnojivá, ktoré sú na skladoch, sa vyrobili v období, keď vstupy, ako plyn, elektrická energia a ostatné náklady boli na rovnakej cenovej úrovni ako pred rokom.

Poľa nej je pravdou, že koronavírus spôsobuje problémy, ale tie problémy nemalou mierou prežívajú a musia riešiť aj producenti základných poľnohospodárskych produktov, hlavne pri výrobe mlieka, mäsa, zeleniny, ovocia, ale aj ostatných komodít.

Poľnohospodári podľa jej slov avizujú agrárnej samospráve, že v niektorých prípadoch predajcovia chemických látok a prípravkov, ako aj predajcovia poľnohospodárskej techniky a strojov ponúkajú farmárom možnosť, že v prípade výhodnej ceny môžu uzatvoriť zmluvu na predaj svojich produktov.

Dodala, že farmárov hospodáriacich na poľnohospodárskej pôde čaká ťažké obdobie, pretože v budúcom roku sa budú musieť pripravovať na realizáciu cieľov národného strategického plánu.