Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Aktivita súkromného sektora v USA v septembri klesla

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Po vylúčení prepadu aktivity počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 na jar 2020 je výkon súkromného sektora v USA v 3. štvrťroku najslabší od globálnej finančnej krízy v rokoch 2007 - 2009.

Washington 23. septembra (TASR) - Aktivita súkromného sektora v USA v septembri opäť klesla, už tretí mesiac po sebe. Ale tempo jej poklesu sa spomalilo a zároveň zlepšenie situácie v globálnych dodávateľských reťazcoch zmiernilo inflačné tlaky na firmy v USA. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu, ktoré v piatok zverejnila spoločnosť S&P Global.

Podľa predbežných údajov kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA v septembri vzrástol na 49,3 bodu z augustových 44,6 bodu. Hodnota indexu však zostala pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.

Po vylúčení prepadu aktivity počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 na jar 2020 je výkon súkromného sektora v USA v 3. štvrťroku najslabší od globálnej finančnej krízy v rokoch 2007 - 2009.

K poklesu aktivity prispel v septembri najmä dominantný sektor služieb. Jeho PMI síce v septembri 2022 vzrástol na 49,2 zo 43,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci a je tak najvyšší za tri mesiace, ale neprekročil 50 bodov. Prekonal však očakávania ekonómov, ktorí predpovedali, že stúpne len na 45 bodov. Dôvodom lepšieho výsledku bol nárast nových objednávok, aj keď exportné objednávky sa znížili, už štvrtý mesiac po sebe.

Na druhej strane, výrobný sektor v USA v septembri pozitívne prekvapil, keďže jeho PMI sa zvýšil na 51,8 z augustových 51,5 bodu, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že klesne na 51,1 bodu. Nové objednávky vo výrobe vzrástli v septembri prvýkrát za štyri mesiace.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 1. aj v 2. štvrťroku klesol. Americká ekonomika sa spomaľuje, pretože Federálny rezervný systém (Fed) agresívne sprísňuje menovú politiku, aby ochladil dopyt a vrátil infláciu späť k cieľu centrálnej banky USA na úrovni 2 % z augustových 8,3 %.