Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Aktivita v americkom sektore služieb rástla v novembri slabším tempom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

ISM informoval, že jeho index nákupných manažérov pre sektor služieb dosiahol v novembri 55,9 bodu oproti 56,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Washington 3. decembra (TASR) - Aktivita v americkom sektore služieb pokračovala v novembri v raste, tempo rastu sa však spomalilo. Uviedol to vo štvrtok Inštitút pre riadenie zásob (ISM).

ISM informoval, že jeho index nákupných manažérov pre sektor služieb dosiahol v novembri 55,9 bodu oproti 56,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To stále predstavuje rast sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Spomalenie je však o niečo výraznejšie, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s poklesom indexu na 56 bodov.

Pod slabší rast aktivity v nevýrobnom sektore USA sa podpísalo spomalenie rastu nových objednávok aj produkcie. Podindex nových objednávok klesol v novembri na 57,2 bodu z predchádzajúcich 58,8 bodu a podindex produkcie z októbrových 61,2 bodu na 58 bodov.

Nepriaznivý vývoj v nových objednávkach a produkcii čiastočne kompenzoval rast indexu zamestnanosti. Ten vzrástol už tretí mesiac po sebe.