Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aktivita v americkom súkromnom sektore sa zvýšila na 5,5-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pozitívne sa vyvíjal aj sektor služieb. Príslušný index dosiahol 57,7 bodu, čo je najlepší výsledok od apríla 2015.

Washington 23. novembra (TASR) - Aktivita v americkom súkromnom sektore zaznamenala v novembri najvýraznejší rast za 5,5 roka, k čomu prispeli tak výrobný sektor, ako aj sektor služieb. Prvý dosiahol 6-ročné a druhý viac než 5,5-ročné maximum. Uviedla to v pondelok spoločnosť IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre americký výrobný sektor dosiahol v novembri 56,7 bodu oproti októbrovej hodnote 53,4 bodu. To znamená prudké zrýchlenie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Výsledok prekvapil aj ekonómov, ktorí očakávali spomalenie rastu sektora, pričom počítali s indexom na úrovni 53 bodov. Navyše výrobný sektor dosiahol najlepší výsledok od septembra 2014.

Pozitívne sa vyvíjal aj sektor služieb. Príslušný index dosiahol 57,7 bodu, čo je najlepší výsledok od apríla 2015. V októbri predstavoval 56,9 bodu. Aj v tomto prípade výsledok prekvapil, keďže ekonómovia očakávali spomalenie rastu sektora služieb a úroveň indexu 55 bodov.

Výsledkom vývoja v obidvoch oblastiach je najlepší vývoj aktivity v celkovom súkromnom sektore za vyše 5,5 roka. Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v novembri 57,9 bodu oproti 56,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Novembrový údaj tak predstavuje najvyššiu aktivitu v súkromnom sektore od apríla 2015.