Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aktivita v americkom súkromnom sektore klesla na 1,5-ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predbežný kompozitný index nákupných manažérov S&P Global, ktorý zahrnuje aktivitu v americkom výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v auguste 45 bodov oproti júlovej hodnote 47,7 bodu.

Washington 23. augusta (TASR) - Aktivita v americkom súkromnom sektore klesla aj v auguste, druhý mesiac po sebe, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za 1,5 roka. Vývoj v súkromnom sektore ovplyvnila najmä aktivita v oblasti služieb, ktorá zaznamenala zrýchlenie poklesu. Slabšie výsledky vykázal aj výrobný sektor, aktivita v rámci neho však stále rástla. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Predbežný kompozitný index nákupných manažérov S&P Global, ktorý zahrnuje aktivitu v americkom výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v auguste 45 bodov oproti júlovej hodnote 47,7 bodu. Augustový údaj predstavuje zrýchlenie poklesu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, a zároveň najslabšiu aktivitu v súkromnom sektore od februára 2021.

Dôvodom je najmä zhoršenie situácie v sektore služieb, čo ovplyvnila vysoká inflácia, ktorá oslabila dopyt. Index nákupných manažérov pre americký sektor služieb dosiahol v auguste 44,1 bodu, zatiaľ čo v júli predstavoval 47,3 bodu. V prípade výrobného sektora aktivita ďalej rástla, avšak slabším tempom. Index nákupných manažérov dosiahol v auguste 51,3 bodu oproti júlovej hodnote 52,2 bodu.

V obidvoch prípadoch však išlo o najslabšiu aktivitu od polovice roka 2020, navyše, zaostala aj za očakávaniami analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali v prípade sektora služieb s indexom na úrovni 49,2 bodu a v prípade výrobného sektora s indexom na úrovni 52 bodov.