Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivita v americkom výrobnom sektore vzrástla na dvojročné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako uviedol ISM, jeho index nákupných manažérov pre výrobný sektor dosiahol v októbri 59,3 bodu oproti septembrovej hodnote 55,4 bodu.

Washington 2. novembra (TASR) - Napriek prudkému zvyšovaniu počtu infikovaných novým koronavírusom v USA zaznamenala aktivita v americkom výrobnom sektore minulý mesiac prudké zrýchlenie rastu, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň za posledné dva roky. Prispeli k tomu najmä nové objednávky, ktoré zaznamenali rast na takmer 17-ročné maximum. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje Inštitútu pre riadenie zásob (ISM).

Ako uviedol ISM, jeho index nákupných manažérov pre výrobný sektor dosiahol v októbri 59,3 bodu oproti septembrovej hodnote 55,4 bodu. To znamená zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Októbrová hodnota je podľa informácií agentúry AP najvyššia od septembra 2018.

Aktivitu výrobného sektora podporili v októbri najmä nové objednávky. Príslušný podindex dosiahol v októbri 67,9 bodu, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od januára 2004. V septembri dosiahol čiastkový index nových objednávok 60,2 bodu.