Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebníctve klesla najvýraznejšie za skoro 3 roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Index nákupných manažérov logistického inštitútu CIPS pre britský sektor stavebníctva dosiahol v januári 48,4 bodu oproti 48,8 bodu v decembri.

Londýn 6. februára (TASR) - Aktivita v britskom stavebníctve pokračovala na začiatku tohto roka v poklese, navyše, tempo poklesu bolo najvýraznejšie za takmer tri roky. Dôvodom sú rastúce úrokové sadzby a vysoká inflácia, ktoré zasiahli najmä do výstavby domov. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov logistického inštitútu CIPS pre britský sektor stavebníctva dosiahol v januári 48,4 bodu oproti 48,8 bodu v decembri. Údaj predstavuje zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Januárová hodnota indexu zároveň znamená najvýraznejší pokles od mája 2020.

Pri troch sledovaných kategóriách v stavebnom sektore sa najhoršie vyvíjala bytová výstavba. Príslušný index dosiahol 44,8 bodu, čo predstavuje najvýraznejší pokles v tejto kategórii za posledných 32 mesiacov. Situáciu v oblasti ovplyvnili najmä rastúce úrokové sadzby, ktoré zhoršili prístup k hypotékam.

Pokles zaznamenala aj aktivita v oblasti komerčných stavieb, ktoré zahrnujú sklady, obchody a kancelárske priestory. Tá klesla prvýkrát za päť mesiacov. Pokles evidoval stavebný sektor aj v oblasti inžinierskych stavieb, aj keď aktivita v tejto kategórii sa postupne stabilizuje. Príslušný index dosiahol 49,7 bodu.

Nové objednávky v britskom stavebníctve zaznamenali mierny pokles, horšie sa však vyvíjala zamestnanosť v sektore. Tá pokračovala v poklese druhý mesiac po sebe, pričom pokles bol najvýraznejší za posledné dva roky.